pátek 19. června 2009

Dětská opera Praha - Ogaři

V Praze funguje pro pěvecky nadané děti Dětská opera, kterou navštěvují dívky i chlapci od nejmladších dětských let až téměř po dospělost. Jedním z představení Dětské opery je dětská opera Jaroslava Křičky s názvem Ogaři. Byla napsána v roce 1918, má dvě dějství a pojednává o radovánkách malých valašských pastevců a skvěle ukazuje na prostředí i atmosféru Valašska.
Hlavní hrdinkou je Rozinka ( Zuzana Kopřivová ), která má hned dva nápadníky: hodného a milého Ozefka Glabajů a loupežníka Tomšíka Martinů ( Josef Moravec a Jana Levicová-Horáková ). V příběhu si děti hrají na svatbu a oba nápadníci o krásnou Rozinku Schovajsovou bojují. V pozadí vystupují malé selky v podání ani ne desetiletých dívek a banda loupežníku ztvárněná mladými chlapci. Operu doprovází orchestr Dětské opery Praha a jsou v ní něžnými dětskými hlasy zpívány veselé písně z valašského prostředí. Představení Dětské opery se odehrávají v divadle Kolowrat na Ovocném trhu a uměleckým šéfem všech představení je Jiřina Marková-Kryslíková.
Myslím si, že představení Dětské opery jsou opravdu skvělá, a to především díky dětské šikovnosti a bezprostřednost. Dle mého názoru děti hravě překonávají dospělé.
Pro toho, kdo se chce skvěle odreagovat a vrátit se zpět do dětských let, jsou představení Dětské opery tou pravou volbou. Jedině je mi líto, že tak nadané děti mají k dispozici pouze malé půdní prostoty Kolowratského paláce, protože by si určitě zasloužily prostory větší! •
Jana Vlčková, 1.V

Žádné komentáře:

Okomentovat